Stop Finning – Stop the trade (Nie dla obcinania płetw rekinom i handlu nimi)

Nils KLUGER
Komisja Europejska
70.366 Supporters 70.366 in Europäische Union
  1. Launched 31/01/2020

Pomimo że obcinanie płetw rekinom na statkach UE i na wodach UE jest zakazane, a rekiny muszą być wyładowywane z płetwami w stanie nienaruszonym, UE jest jednym z największych eksporterów płetw, a także ważnym węzłem tranzytowym dla globalnego handlu płetwami rekinów. Podmioty UE uczestniczą na wielką skalę w eksploatacji zasobów rekinów, a kontrole na morzu są rzadkie; płetwy są nadal nielegalnie przetrzymywane, przeładowywane lub wyładowywane w UE. Naszym celem jest położenie kresu handlowi płetwami w UE, w tym przywozowi, wywozowi i tranzytowi płetw innych niż płetwy naturalnie połączone z ciałem zwierzęcia. Z uwagi na fakt, że obcinanie płetw uniemożliwia skuteczne działanie na rzecz ochrony rekinów, wnosimy o rozszerzenie rozporządzenia (UE) nr 605/2013 również na handel płetwami i w związku z tym zwracamy się do Komisji o opracowanie nowego rozporządzenia rozszerzającego wymóg „naturalnie przytwierdzonych płetw” na cały handel rekinami i płaszczkami w UE.

Thank you for your support, Nils KLUGER