Europapolitik

Polgárok jogainak védelméről a brexittel összefüggésben

EU Rights Clinic
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

A petíció benyújtóját aggasztja, hogy a kilépésről rendelkező megállapodás tervezete nem fedi le azon jogok teljes spektrumát, amelyeket az uniós polgárok és családtagjaik jelenleg az uniós jog szerint a tartózkodás, a munka és az egyenlő bánásmód tekintetében élveznek. Álláspontja szerint ez különösen három csoportot érint: i. uniós polgárok családtagjait, akik egy másik tagállamban való tartózkodás után hazatértek, nevezetesen azokat, akik a brexit előtt tértek haza, és akik a brexit után fognak hazatérni (az Európai Unió Bírósága által a C-370/90. sz., Surinder Singh ügyben hozott ítélet); ii. uniós polgárok elsődleges gondviselőit, akik tartózkodási joggal rendelkeznek az uniós polgár hazájában (a Bíróság C-34/09. sz., Ruiz Zambrano ügyben hozott ítélete); és iii. azokat a brit állampolgárokat, akik az EU 27 másik tagállamának valamelyikében tartózkodnak, és szeretnék megőrizni a folytonos szabad mozgáshoz való jogukat. Kijelenti továbbá, hogy a kilépésről rendelkező megállapodásnak tartalmaznia kell többek között az Egyesült Királyság teljes körű egészségbiztosításra és munkavállalói jogállásra vonatkozó kötelezettségvállalásait, fenn kell tartania az összes jogorvoslati jogot, az uniós segítségnyújtó szolgálatokhoz (SOLVIT és YEA) való folyamatos hozzáférést, elő kell írnia a nyilvános megfelelési jelentések kiadását az átmeneti időszak alatt, valamint megfelelő biztosítékokat kell fenntartania a közrendhez és a közbiztonsághoz kapcsolódó korlátozások esetére.

Thank you for your support, EU Rights Clinic
pro