Handelspolitik

1. Launched September 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Podnositeljica predstavke žali se na štetne učinke ribolova korištenjem električnih impulsa, za koji se upotrebljavaju kabeli za slanje električnih impulsa uzduž morskog dna, kojima se omamljuju ribe i tako lakše navode u ribarske mreže. Elektroribolov bio je zabranjen je u EU-u od 1998. godine, ali je 2007. godine utvrđeno izuzeće za ribolov korištenjem električnih impulsa. Podnositeljica predstavke navodi da je 28 % nizozemske flote opremljeno električnim impulsnim sustavima kojima se prekoračuju kvote EU-a i stvara nepošteno tržišno natjecanje na unutarnjem tržištu EU-a jer se njime omogućuje nizozemskim ribarima da lako i stalno povećavaju svoj ulov. Prema mišljenju podnositeljice predstavke, ta intenzivna metoda ribolova suprotna je načelu da su životinje svjesna bića i potrebi zaštite dobrobiti riba, kako je propisano u člancima 11. i 13. UFEU-a, jer se njome ribe izlažu velikoj patnji u trenutku smrti, a također i neselektivno utječe na druge vrste prisutne na morskom dnu, ugrožavajući cijeli morski ekosustav. Podnositeljica predstavke poziva Europski parlament da uvede potpunu zabranu uporabe te metode ribolova na razini EU-a i podupre bolje zakonodavstvo o dobrobiti životinja.

Thank you for your support, Emeline Colledani

openPetition international