Gesundheit

O Prijedlogu direktive Europskog parlamenta i Vijeća o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju

E. P.
Collection finished
  1. Launched September 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Podnositelj predstavke osuđuje visoke razine onečišćenja perfluoralkilnim spojevima (PFAS) u vodenim stolovima (vodonosnicima) iz kojih se trenutačno crpi voda za ljudsku potrošnju u područjima pokrajina Vicenza, Verona i Padova te u regiji Veneto.Podsjeća da je talijanska vlada, uz Rezoluciju Vijeća ministara od 21. ožujka 2018., proglasila „izvanredno stanje” u pogledu razina onečišćenja u tim pokrajinama.Nadalje, napominje da su u regiji Veneto 2017. postavljene stroge granične vrijednosti za perfluoralkilne tvari te se naredio početak eksperimentiranja u cilju postizanja „virtualne odsutnosti” perfluoralkilnih tvari u lancu opskrbe vodom za piće.U kontekstu navedenih saznanja te trenutačne revizije Direktive 98/83/EZ kojom se utvrđuju standardi kvalitete za vodu namijenjenu za ljudsku potrošnju i pripremu hrane, podnositelj predstavke poziva, među ostalim, na sljedeće mjere:– zakazivanje saslušanja pred Odborom predstavnika gradonačelnika koji će se imenovati zajedničkim dogovorom među gradonačelnicima područja koja su zahvaćena onečišćenjem PFAS-om;– zahtijevanje da se u novoj direktivi utvrdi jednaka granična vrijednost kao ona koju je odredila regija Veneto u odlukama br. 1590 i br. 1591 od 3. listopada 2017. te da se ta granična vrijednost primijeni diljem Europske unije ili barem da države članice zadrže pravo odstupanja od odredbi Direktive u ograničenijem smislu, uz poseban naglasak na graničnim vrijednostima koje su u njoj utvrđene za perfluoralkilne tvari;– zahtijevanje uključivanja Europskog parlamenta u podupiranje Prijedloga upućenog talijanskoj vladi o pružanju potpore svim potrebnim inicijativama kako bi se riješila ta ozbiljna pojava onečišćenja PFAS-om, uključujući zabranu uspostave novih industrija u područjima za crpljenje podzemnih voda, kao i zabranu postojećim industrijama da prolijevaju tvari koje uzrokuju onečišćenje.

Thank you for your support, E. P.

openPetition international