Gesundheit

Emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvre irányuló javaslatról

E. P.
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019
  2. Time remaining 3 days

A petíció benyújtója kifogásolja a Veneto régió Vicenza, Verona és Padova megyéiben emberi fogyasztásra szánt vizet biztosító vízrétegek perfluor-alkil összetevőkkel (PFAS) való magas szintű szennyezettségét.Emlékeztet arra, hogy az olasz kormány – a Miniszterek Tanácsának 2018. március 21-i határozatával – „szükségállapotot” hirdetett az e megyékben mért magas szennyezettségi szintek miatt.Emlékeztet továbbá arra, hogy 2017-ben Veneto régió szigorú határértékeket állapított meg a perfluor-alkil-vegyületekre, és kísérlet megkezdését rendelte el a célból, hogy az ivóvízellátási láncból ténylegesen eltávolítsák a perfluor-alkil-anyagokat.A fenti megfontolások fényében, valamint az emberi fogyasztásra és ételkészítésre szánt víz minőségi jellemzőit meghatározó 98/83/EK irányelv jelenlegi felülvizsgálatának összefüggésében a petíció benyújtója többek között a következő intézkedéseket kérelmezi:– a perfluor-alkil összetevőkkel szennyezett területek polgármestereinek közös megállapodásával kinevezetett képviselő bizottság általi meghallgatásának kitűzése;– annak kérelmezése, hogy az új irányelv a Veneto régió által a 2017. október 3-i 1590. és 1591. számú határozatban meghatározott határértékkel azonos határértéket szabjon meg, és hogy e határértéket az egész Európai Unióban alkalmazzák, vagy legalább annak kérelmezése, hogy a tagállamok fenntarthassák maguknak a jogot arra, hogy szigorúbb jelleggel eltérjenek az irányelv rendelkezéseitől, különös tekintettel a perfluor-alkil anyagokra vonatkozóan abban meghatározott határértékekre;– az Európai Parlament támogató beavatkozásának kérelmezése egy, az olasz kormányhoz intézett „ajánlás” formájában, a PFAS-szennyezettség súlyos problémájának leküzdéséhez szükséges összes intézkedés – ideértve annak megtiltását, hogy új iparágak telepedjenek le a felszín alatti víz gyűjtőterületein és annak megtiltását, hogy a már létező iparágak szennyező anyagokat öntsenek ki – támogatása céljából.

Thank you for your support, E. P.

openPetition international