Dėl tariamo ES Sutarties principų pažeidimo vykdant teismų reformą Lenkijoje

Mateusz Pilich
  1. Launched 25/02/2020

Peticijos pateikėjas atkreipia dėmesį į ES Sutarties 6 straipsnio 3 dalį, siekdamas parodyti, kad Lenkija galimai pažeidžia neginčytinus principus, kuriais grindžiama ES valstybėse narėse galiojanti sistema: teisinės valstybės principą, teisės į teisingą teismą užtikrinimą ir, apskritai, valdžių atskyrimo (t. y. skirstymo į įstatymų leidžiamąją, vykdomąją ir teisminę) principą. Stebint pastarojo meto įvykius Lenkijoje – tebesitęsiančią teismų reformą, pagal kurią, pavyzdžiui, bendrieji teismai yra pavaldūs Teisingumo ministrui, kuris taip pat yra generalinis prokuroras – atrodo, kad šie principai yra pažeidžiami. Peticijos pateikėjas taip pat nurodo Europos Teisingumo Teismo 2018 m. vasario 27 d. sprendimą byloje C-64/14, kuriuo, kaip nustatyta ES Sutarties 19 straipsnyje, nacionaliniai teismai taip pat įpareigojami užtikrinti Sąjungos teisės sistemos paisymo teisminę kontrolę, laikantis ES Sutarčių aiškinimo ir taikymo. Be to, peticijos pateikėjas atkreipia dėmesį į atgaline data įvykdytą Aukščiausiojo Teismo „valymą“, Aukščiausiojo Teismo pirmininko kadencijos sutrumpinimą, prieštaraujantį Lenkijos Konstitucijai, ir suverenumo principo nesilaikymą bei piktnaudžiavimą juo nuosprendžius skelbiančių teisėjų atžvilgiu. Peticijos pateikėjas ragina Europos Komisiją pateikti skundą Teisingumo Teismui prieš Lenkijos valdžios institucijas dėl to, kad šios, pažeisdamos teismų ir teisėjų nepriklausomumo principus, nevykdo savo įsipareigojimų laikytis ES teisės.

Thank you for your support, Mateusz Pilich