Zusammenleben

By Wojciech Pruński (Polish) on violation of the Charter on Fundamental Rights by Poland regarding restrictions due to COVID-19

Wojciech Pruński
  1. Launched June 2020
  2. Time remaining 6 days

Składający petycję twierdzi, że wolność zgromadzeń, zagwarantowana w Karcie praw podstawowych Unii Europejskiej i Konstytucji RP, została naruszona rozporządzeniem polskiej Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem pandemii COVID-19. W petycji odwołuje się do wyroku sądu, w którym stwierdzono, że zakaz zgromadzeń budzi istotne wątpliwości konstytucyjne, zwłaszcza w kontekście dopuszczalnego zakresu ograniczania prawa podmiotowego oraz zasady proporcjonalności. Ponadto składający petycję twierdzi, że pokojowo nastawieni demonstranci zostali bezprawnie zatrzymani przez policję, w tym kandydat w wyborach prezydenckich oraz członek Senatu – izby wyższej polskiego parlamentu.

Thank you for your support, Wojciech Pruński

openPetition international