Kultur

W sprawie rządowej decyzji o zmniejszeniu obszaru Świętokrzyskiego Parku Narodowego (obszar ochrony przyrody w Polsce)

Małgorzata Janowska
  1. Launched December 2019

Składająca petycję informuje, że polski rząd zamierza zmniejszyć obszar Świętokrzyskiego Parku Narodowego i przekazać jego część zakonowi oblatów (kościół katolicki). Wyraża zaniepokojenie z powodu możliwego braku ochrony zagrożonych gatunków zwierząt i roślin w parku w wyniku ograniczenia obszaru ochrony przyrody. Jej zdaniem polski rząd stwarza zagrożenie dla tego terenu i lekceważy interesy przyszłych pokoleń. Składająca petycję kwestionuje w szczególności decyzję o oddaniu tej ziemi w prywatne ręce. Zwraca się do Parlamentu z wnioskiem o pomoc w ochronie tej części zielonego świata.

Thank you for your support, Małgorzata Janowska