Migration

W sprawie nierównego podziału wniosków o azyl między państwami członkowskimi

Remo Pulcini
  1. Launched November 2019

Odnotowując, że rozporządzenie Dublin III [rozporządzenie (UE) nr 604/2013] skutkuje nierównym podziałem osób ubiegających się o azyl między państwami członkowskimi – co potwierdzają częste fale migracji na włoskim, greckim i hiszpańskim wybrzeżu – składający petycję domaga się zawieszenia systemu dublińskiego względem Włoch (jak miało to miejsce w przypadku Grecji), a także uchylenia rozporządzenia (UE) nr 604/2013 oraz zastąpienia go bardziej sprawiedliwymi i równymi rozwiązaniami zapewniającymi skuteczne wsparcie i ochronę osobom ubiegającym się o azyl (które często chcą dołączyć do migrantów mieszkających w państwach północnej Europy).

Thank you for your support, Remo Pulcini