Außenpolitik

W sprawie naruszeń praw człowieka doświadczanych przez działaczy pokojowych na Kubie

C. R.
  1. Launched 17/04/2020

Składający petycję twierdzi, że na Kubie wielokrotnie naruszane są prawa człowieka działaczy pokojowych. Składający petycję informuje, że José Daniel Ferrer García (koordynator generalny Patriotycznej Unii Kuby, UNPACU), członek opozycji, został siłą wyprowadzony z domu w dniu 1 października 2019 r. Składający petycję zwraca również uwagę, że zgodnie ze sprawozdaniem Kubańskiego Obserwatorium Praw Człowieka przetrzymywanych jest obecnie 119 więźniów politycznych, a we wrześniu 2019 r. dokonano około 481 arbitralnych aresztowań pokojowo protestujących przeciwników rządu. Składający petycję wzywa do zastosowania art. 85 ust. 2 umowy o dialogu między UE a Kubą oraz do podjęcia środków zapobiegawczych w celu ochrony integralności i godności osób zagrożonych.

Thank you for your support, C. R.