Außenpolitik

O kršenju ljudskih prava koje su pretrpjeli nenasilni aktivisti na Kubi

C. R.
  1. Launched 17/04/2020

Podnositelj predstavke tvrdi da se na Kubi opetovano krše prava nenasilnih aktivista koji se bore za ljudska prava. Navodi da je José Daniel Ferrer García (glavni koordinator Patriotske unije Kube, UNPACU), član oporbe, prisilno odveden iz svog doma 1. listopada 2019. Također ističe da, prema izvješću Kubanskog opservatorija za ljudska prava, trenutačno postoji 119 političkih zatvorenika te da je u rujnu 2019. proizvoljno uhićen oko 481 vladin protivnik koji je mirno prosvjedovao. Podnositelj predstavke poziva da se primijeni članak 85. stavak 2. „Sporazuma o dijalogu između EU-a i Kube” te da se poduzmu mjere predostrožnosti kako bi se zaštitili integritet i dostojanstvo ugroženih osoba.

Thank you for your support, C. R.