Handelspolitik

W sprawie nadmiernych kosztów administracyjnych Bpost w procedurze odprawy celnej

E. K.
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 4 Wochen

Składający petycję twierdzi, że lokalny dystrybutor przesyłek w Belgii (Bpost) w odniesieniu do paczek pochodzących spoza Unii Europejskiej nadużywa swojego monopolu w procedurze odprawy celnej. Dodaje, że od przesyłki, która dotrze do Belgii, mogą być naliczane opłaty celne oraz że Bpost pobiera nadmierne opłaty administracyjne za odprawę celną. Składający petycję twierdzi, że jest to sprzeczne z przepisami UE, zgodnie z którymi państwa członkowskie nie mogą nakładać opłat związanych z odprawą celną w wysokości przekraczającej faktycznie poniesione koszty. Składający petycję wzywa Parlament Europejski do podjęcia działań i uniemożliwienia dystrybutorom przesyłek, takim jak Bpost, naliczania nieuzasadnionych kosztów administracyjnych.

Thank you for your support, E. K.

openPetition international