Handelspolitik

W imieniu instytutu „Kisebbségi Jogvédő Intézet”, w sprawie zwrotu mienia w kilku państwach członkowskich

Kisebbségi Jogvédő Intézet
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Składający petycję twierdzi, że ustawodawstwo, a także praktyka administracyjna i sądowa związana ze zwrotem mienia w kilku państwach członkowskich, takich jak Słowacja, Rumunia lub Austria, są sprzeczne ze swobodnym przepływem kapitału, związanymi z tym prawami procesowymi, Kartą praw podstawowych UE i ogólnymi zasadami prawa Unii. Twierdzi, że to ustawodawstwo i praktyka mają dyskryminujący wpływ na obywateli UE, ponieważ prowadzi do ich dyskryminowania ze względu na miejsce zamieszkania i obywatelstwo, oraz wzywa instytucje UE do znalezienia rozwiązania, by złagodzić ten wpływ, nawet przy braku znaczącego oddziaływania na funkcjonowanie jednolitego rynku.

Thank you for your support, Kisebbségi Jogvédő Intézet
pro