Handelspolitik

CONFEDERAZIONE NAZIONALE COLDIRETTI
  1. Launched 25/02/2020

Petitsiooni esitajad on mures määruse (EL) nr 1169/2011 rakendusmääruse eelnõu toidu märgistamist käsitlevate sätete pärast. Nende arvates ei vasta praegu koostatav määrus tarbijate ootustele (kes osalesid 1. veebruaril 2018 toimunud avalikus konsultatsioonis), kuna nad sooviksid saada rohkem teavet, kui toidu päritoluriik või lähtekoht erineb selle põhilise koostisosa (üle 50 %) päritoluriigist või lähtekohast. Sellisel juhul tuleb alusmääruse kohaselt võtta vastu asjakohased rakendusaktid (vt artikli 26 lõikeid 3 ja 8). Kuid näib, et Euroopa Komisjon ei ole rakendusmääruse eelnõus järginud liidu kaasseadusandja poolt ette nähtud erandite suhtes kehtivaid piiranguid – konkreetsemalt jättes registreeritud kaubamärkide suhtes kehtestamata kohustuse näidata peamise koostisosa erinevat päritolu ja üldisemalt tuginedes ettevõtjate heale tahtele selle kohustuse täitmisel. See, kui üksikasjalikult soovivad ettevõtjad esitada põhilise koostisosa päritolu, on jäetud nende otsustada. Paradoksaalsel kombel näib, et toidu puhul, mille puhul kasutatakse kaitstud geograafilist tähist (KGT), ei pea teave olema nii üksikasjalik kui geograafilise tähiseta toidu puhul. Kui rakendusmäärus jõustub (eeldatavasti 2019. aasta aprillis), siis riiklikud eeskirjad teatava toidu päritolu kohta, sealhulgas piimatoodete, mee, puu- ja köögivilja, kala ja veiseliha kohta muutuvad kehtetuks, mis kujutab endast ohtu tarbijatele, kuna sellega vähendatakse teavet, mis võimaldab neil praegu nende toodete päritolu kindlaks teha. Nendel põhjustel nõuavad petitsiooni esitajad, et Euroopa Komisjon jätaks kõnealused erandid välja ja et Euroopa Parlament saaks rakendusmääruse sisu suhtes kaasa rääkida.

Thank you for your support, CONFEDERAZIONE NAZIONALE COLDIRETTI