Handelspolitik

în numele confederației naționale „Coldiretti” și a fundației „Campagna Amica”, însoțită de 120 000 de semnături, privind Regulamentul european referitor la etichetele care indică originea produselor alimentare

CONFEDERAZIONE NAZIONALE COLDIRETTI
  1. Launched 25/02/2020

Petiționarii sunt preocupați de conținutul proiectului de regulament de punere în aplicare a Regulamentului nr. 1169/2011 privind etichetarea produselor alimentare. În opinia petiționarilor, regulamentul care este în curs de a fi redactat nu răspunde așteptărilor consumatorilor (care au participat la consultarea publică din 1 februarie 2018), care ar dori mai multe informații în situația în care țara sau locul de origine indicat pentru un produs alimentar diferă de cea a ingredientului primar (peste 50 %). În acest caz, regulamentul de bază impune adoptarea actelor de punere în aplicare adecvate [a se vedea articolul 26 alineatele (3) și (8)]. Cu toate acestea, în proiectul de regulament de punere în aplicare, Comisia pare să nu fi respectat restricțiile scutirii acordate de colegiuitorul european, în special, prin scutirea mărcilor înregistrate de la obligația de a indica originea diferită a ingredientului principal și, mai general, prin faptul că se bazează pe bunăvoința proprietarilor de întreprinderi de a îndeplini această obligație. Se lasă la puterea acestora de apreciere să decidă nivelul de detaliere pe care doresc să-l furnizeze privind originea ingredientelor primare. În mod paradoxal, pentru produsele alimentare care beneficiază de o denumire geografică cunoscută drept indicație geografică protejată (IGP), aceste informații par să fie mai puțin complete decât în cazul produselor alimentare fără o indicație geografică. În plus, odată cu intrarea în vigoare a regulamentului de punere în aplicare (așteptată în aprilie 2019), ar expira normele naționale privind originea anumitor produse alimentare, inclusiv produsele lactate, mierea, fructele și legumele, peștele și carnea de vită, ceea ce ar însemna un risc pentru consumatori prin reducerea informațiilor care le permit să identifice în prezent originea acestor produse. Din aceste motive, petiționarii solicită Comisiei să elimine scutirile respective și ca Parlamentul European să aibă un cuvânt de spus privind conținutul regulamentului de punere în aplicare.

Thank you for your support, CONFEDERAZIONE NAZIONALE COLDIRETTI