Handelspolitik

Z élelmiszerek származási helyének feltüntetésére vonatkozó európai szabályozásról

CONFEDERAZIONE NAZIONALE COLDIRETTI
  1. Launched 25/02/2020

A petíció benyújtóit aggasztja az élelmiszerek címkézéséről szóló 1169/2011/EU rendelet végrehajtási rendelettervezetének tartalma. Meglátásuk szerint a jelenleg kidolgozás alatt álló rendelet elmarad a fogyasztók (akik részt vettek a 2018. február 1-én tartott nyilvános konzultációban) elvárásaitól, akik több tájékoztatást szeretnének kapni, ha az élelmiszeren megjelölt származási ország vagy hely eltér az elsődleges összetevőjétől (amelyet több mint 50%-ban tartalmaz). Ebben az esetben az alaprendelet megfelelő végrehajtási jogi aktusok elfogadását írja elő (lásd a 26. cikk (3) és (8) bekezdését). Azonban úgy tűnik, a végrehajtási rendelettervezetben a Bizottság nem tartotta be az európai társjogalkotó által előírt mentességi korlátozásokat: különösen annak kapcsán, hogy mentesíti a bejegyzett védjegyeket az elsődleges összetevő eltérő származási helyének feltüntetési kötelezettsége alól, és általánosságban a vállalkozók jóindulatától teszi függővé, teljesítik-e a kötelezettséget. Mérlegelési jogkörük van abban a tekintetben, hogy milyen részletességgel kívánják feltüntetni az elsődleges összetevők eredetét. Paradox módon azon élelmiszerek esetében, amelyek az oltalom alatt álló földrajzi jelzésként (OFJ) ismert földrajzi megjelöléssel vannak ellátva, ez az információ még hiányosabbnak tűnik, mint azon élelmiszereknél, amelyek nem rendelkeznek földrajzi jelzéssel. Továbbá, amint a végrehajtási rendelet hatályba lép (várhatóan 2019 áprilisában), egyes élelmiszerek – többek közt a tejtermékek, méz, gyümölcsök és zöldségek, halak és marhahús – eredetére vonatkozó nemzeti szabályok hatályukat vesztik, ami kockázatot jelentene a fogyasztók számára azáltal, hogy a jelenlegihez képest csökkenti a termékek beazonosítására szolgáló rendelkezésre álló információk mennyiségét. Ezen okokból kifolyólag a petíció benyújtói kérik, hogy a Bizottság vonja vissza a kérdéses mentességeket, és hogy az Európai Parlament emeljen szót a végrehajtási rendelet tartalmát illetően.

Thank you for your support, CONFEDERAZIONE NAZIONALE COLDIRETTI