Rechtstaatlichkeit

Olasz tanárok közötti állítólagos megkülönböztetésről az oktatói személyzet tartaléklistákra történő felvételét szabályozó eljárás során

Michele Scirpoli
5.662 Supporters 5.662 in Europäische Union
1% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019
  2. Time remaining 5 weeks

A petíció benyújtója kifejti, hogy az Államtanács plenáris ülésen hozott (2017. december 20-i 11. számú) ítélete eredményeképpen állítólag 55 000 ember szembesül megkülönböztetéssel, akik nem egyetemi tanári diplomával („diploma magistrale”) rendelkeznek. Az ítélet arra vonatkozott, hogy jogszerű volt-e a 2001-2002 előtt középiskolai tanári diplomát szerzett tanárok zárt tartaléklistákra való felvétele, miután az állandó alkalmassági (tartalék) listákat ‘graduatorie ad esaurimento’ (GAE) elnevezésű zárt tartaléklistákká alakították. E tekintetben az Államtanács a petíció benyújtójának foglalkoztatási kategóriája ellen határozott, aminek egyik indoka az volt, hogy a ‘diploma magistrale’ nem megfelelő képesítés a GAE tartaléklistákra való felvételhez. Ez az ítélet ellentétes az Államtanács hatodik tanácsának jól megalapozott álláspontjával, valamint azt jelentené, hogy a szóban forgó tanárok semmilyen formában nem taníthatnának állami iskolákban és akkreditált (részben magánkézben lévő) iskolákban. Emellett mintegy 10 000, határozatlan idejű szerződéssel felvett tanár munkahelye válhat bizonytalanná annak ellenére, hogy már megerősítették állandó pozíciójukat. A fent említett ítélet által érintett olasz tanárokkal szembeni egyenlőtlen bánásmód más tagállamok, például Románia állampolgárait is érintené, akik az olasz „magistrale” tanári diplomához hasonló külföldi képesítéssel jogosultak arra, hogy olasz általános iskolákban tanítsanak. Végső soron az Államtanács plenáris ülésén hozott ítélet ellentmondana az 1999. június 28-i 1999/70/EK tanácsi irányelv mellékletét képező, a határozott ideig tartó munkaviszonyról kötött keretmegállapodás 5. szakaszának, mivel egyes tanároknak a GAE zárt tartaléklistákról való kizárása azt jelentené, hogy a „diploma magistrale” képesítéssel rendelkező tanárok nem élhetnek a határozott idejű szerződésük jogellenes (10 éves) megújításának megakadályozását célzó hatékony megelőző vagy büntető intézkedésekkel. Ez sértené továbbá a szakmai képesítések elismeréséről szóló, 2005. szeptember 7-i 2005/36/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 3. és 4. cikkét is.

Thank you for your support, Michele Scirpoli