Finanzen

Za sdružení D.E.C.I.B.A. ve věci neoprávněného vykazování problémových dluhů italskými bankami

Petitioner
18 Supporters 18 in European Union
Collection finished
  1. Launched February 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Předkladatel petice, místopředseda sdružení, si stěžuje na nekalé praktiky italských bank, které informují středisko pro rizika (informační nástroj úvěrových institucí) o zákaznících, kteří se pouze zpozdili při splácení dluhu (často v důsledku mimořádných situací, zcela odlišných od těch, které vedou k úpadku) a nazývají je „neplatiči“. Tito klienti jsou potom považováni za nespolehlivé, což může mít za následek vážné škody, jako např.: zrušení již poskytnutých úvěrových linek, nemožnost vzít si novou půjčku ve stejné či jiné bance či nemožnost otevřít si nový běžný účet. Předkladatel petice vznáší námitky proti celé řadě postupů, které považuje za nezákonné a protiústavní (právo být vyslechnut, řádný proces, presumpce neviny), a zdůrazňuje, že banky porušují právo na ochranu osobních údajů zakotvené v článku 8 Listiny základních práv EU (a bezpochyby též článek 39 SEU a článek 16 SFEU). Pokud se tato oznámení neopírají o zákony, nejsou přiměřená a dochází k nim bez souhlasu dotčené osoby, může tato osoba utrpět nenapravitelnou újmu na svém soukromém i pracovním životě.

openPetition international