Finanzen

от името на дружество „D.E.C.I.B.A. Association“, относно злоупотреба с докладване от страна на италиански банки на дългове на лица, заплашени от неплатежоспособност

associazione D.E.C.I.BA - Dipartimento Europeo Controllo Illeciti Bancari
  1. Launched February 2020

Вносителят на петицията, заместник-председател на дружеството, се оплаква от злоупотреба от страна на италианските банки, които съобщават за клиенти, в случай че последните не са обслужили задълженията си (което често се дължи на извънредна ситуация, което е много различно от ситуация, водеща до неплатежоспособност) на Рисковия център (информационен инструмент, използван от кредитния сектор), като ги наричат „лоши платци“. Посоченото докладване води до това, че клиентът, който се появява в регистъра, изглежда неблагонадежден и това може да доведе до сериозни вреди, като например: оттегляне на вече предоставените кредитни линии, забрана за получаване на нови кредити от същата или друга банка или забрана за откриване на нови разплащателни сметки. Като възразява срещу цял набор от въпроси, които счита за незаконосъобразни и противоконституционни (право на изслушване, справедлив процес, презумпция за невиновност), вносителят на петицията подчертава, че банките нарушават правото на защита на личните данни, установено в член 8 от Хартата на основните права на ЕС (без да споменаваме член 39 от ДЕС и член 16 от ДФЕС). В действителност, ако посоченото докладване не се основава на закона, нито е пропорционално и ако се осъществява без съгласието на заинтересованото лице, последното може да претърпи непоправими вреди на личния и професионалния си живот.

Thank you for your support, associazione D.E.C.I.BA - Dipartimento Europeo Controllo Illeciti Bancari