Finanzen

W imieniu stowarzyszenia D.E.C.I.B.A., w sprawie nadużyć w związku ze zgłaszaniem zagrożonego długu przez włoskie banki

Petitioner
18 Supporters 18 in European Union
Collection finished
  1. Launched February 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję, wiceprzewodniczący stowarzyszenia, skarży się na nadużycia włoskich banków, które zgłaszają klientów mających niespłacony dług (często wynikający z przypadkowych sytuacji różnych od okoliczności prowadzących do niewypłacalności) do centrali ryzyka (narzędzie informacyjne wykorzystywane w sektorze kredytowym), określając ich jako „złych płatników”. Tego rodzaju działania sprawiają, że zgłoszeni klienci wydają się niewiarygodni, a także mogą spowodować poważne szkody, takie jak: zamknięcie przyznanych wcześniej linii kredytowych, zakaz otrzymywania nowych pożyczek od tego samego lub innego banku lub zakaz otwierania nowych rachunków bieżących. Składający petycję wyraża sprzeciw wobec szeregu kwestii, które uważa za bezprawne i niezgodne z konstytucją (prawo do bycia wysłuchanym, sprawiedliwość proceduralna, domniemanie niewinności), i podkreśla, że banki dopuszczają się naruszenia prawa do ochrony danych osobowych zapisanego w art. 8 Karty praw podstawowych Unii Europejskiej (a także, jeśli nie przede wszystkim, art. 39 TUE i art. 16 TFUE). Jeśli takie zgłoszenia rzeczywiście nie mają podstawy prawnej ani nie są proporcjonalne oraz jeśli dochodzi do nich bez zgody osoby, której sprawa dotyczy, dana osoba może ponieść nieodwracalne szkody w życiu prywatnym i zawodowym.

openPetition international