W imieniu Sindikat hrvatskog vozača (Chorwackiego Związku Kierowców), w sprawie świadectw okresowego szkolenia kierowców w Chorwacji

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję skarży się, że Ministerstwo Morza, Transportu i Infrastruktury Chorwacji rzekomo nie przestrzega obowiązującej ustawy o transporcie drogowym w odniesieniu do spoczywającego na tym ministerstwie obowiązku ustanowienia systemu informacyjnego służącego do monitorowania szkolenia zawodowego kierowców (ISPOV). Przepis ten umożliwiłby uprawnionym ośrodkom szkoleniowym drukowanie świadectw okresowego szkolenia kierowców. Składający petycję twierdzi, że szkolenie okresowe, które powinno obejmować 35 godzin wykładów, w większości przypadków nie jest przeprowadzane, lecz kierowcom pomimo tego wydawane są wyżej wspomniane świadectwa. Twierdzi on również, że istnieje możliwość sporządzenia przez inne podmioty, które nie są uprawnionymi ośrodkami szkoleniowymi, świadectwa okresowego szkolenia kierowców, akceptowanego przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, które następnie umieszcza na prawie jazdy kierowcy kod unijny „95”. Składający petycję twierdzi, że takie nadużywanie systemu zostałoby uniemożliwione, gdyby władze spełniły swoje ustawowe obowiązki w zakresie ustanowienia systemu ISPOV i drukowania świadectw z tego systemu.

Link to the petition

Image with QR code