Umwelt

W sprawie wyrębu drzew na dużą skalę w mieście Vigo w ramach strategii zrównoważonego rozwoju obszarów miejskich

R. P.
  1. Launched January 2020

Składający petycję skarży się, że projekt rozpoczęty w następstwie zaproszenia do składania wniosków w zakresie zrównoważonej strategii rozwoju obszarów miejskich współfinansowanej w ramach programu operacyjnego EFRR na lata 2014–2020 dotyczącego zrównoważonego wzrostu przewiduje wycinanie na szeroką skalę dużych drzew w wieku powyżej 70 lat (13 lip i 41 orzechów) oraz przesadzenie 29 drzew pomarańczowych i 45 kamelii, które od ponad 40 lat są częścią Gran Vía i okolicznych terenów. Składający petycję utrzymuje, że działania władz są niezgodne z kryteriami i celami określonymi w zaproszeniu do składania wniosków i wzywa do wstrzymania projektu oraz zbadania sprawy przez Komisję.

Thank you for your support, R. P.