W sprawie praw osób o „nieokreślonym obywatelstwie” w Estonii

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję wyraża zaniepokojenie sytuacją, w jakiej znajdują się w Estonii osoby o „nieokreślonym obywatelstwie”, stanowiące 7% estońskiej ludności. Składający petycję uważa, że pomimo tego, iż wiele z nich mieszka w Estonii od wielu lat lub tam się urodziło, nie przysługują im te same prawa co estońskim obywatelom lub obywatelom Unii Europejskiej. Zdaniem składającego petycję, obywatele UE przybywający do Estonii mają więcej praw i swobód niż osoby niebędące obywatelami, które tam mieszkają. Składający petycję twierdzi, że art. 49 TFUE, który wprowadza swobodę przedsiębiorczości, ogranicza się do obywateli UE, a osoby niebędące obywatelami, które założą przedsiębiorstwo, nie mogą swobodnie przemieszczać się po UE. Osoby niebędące obywatelami nie są objęte zasadą wzajemności przewidzianą w ramowej umowie o wizach i mogą tylko podróżować do 15 krajów poza strefą Schengen. Twierdzi ponadto, że osoby niebędące obywatelami nie mogą również wykonywać praw przewidzianych w rozporządzeniu Bruksela II bis, które dotyczy rozwiązywania sporów w sprawach małżeńskich. Składający petycję sprzeciwia się zmianie sytuacji prawnej, do której doszło w wyniku uchylenia deklaracji nr 2 w sprawie obywatelstwa (nie jest już ona dołączona do obowiązujących traktatów UE). Składający petycję zwraca się do Komisji Petycji o zbadanie sytuacji „osób o nieokreślonym obywatelstwie” (osób niebędących obywatelami).

Link to the petition

Image with QR code