„määratlemata kodakondsusega“ elanike õiguste kohta Eestis

Petitioner
2 supporters 2 in European Union

Collection finished

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Petitsiooni esitaja on mures „määratlemata kodakondsusega“ isikute olukorra pärast, kes moodustavad 7% Eesti elanikkonnast. Petitsiooni esitaja väidab, et hoolimata tõsiasjast, et paljud neist on Eestis elanud palju aastaid või sündinud seal, ei ole neil samu õigusi kui Eesti kodanikel või Euroopa Liidu kodanikel. Petitsiooni esitaja arvates on Eestisse saabuvatel ELi kodanikel rohkem õigusi ja vabadusi kui seal elavatel mittekodanikel. Petitsiooni esitaja väidab, et ELi toimimise lepingu artikliga 49 kehtestatud asutamisvabadus on ainult ELi kodanikel ja äriühingu moodustanud mittekodanikud ei saa ELis vabalt liikuda. Mittekodanikele ei laiene viisade raamkokkuleppe kohane vastastikkuse põhimõte ja nad saavad reisida vaid 15 riiki väljaspool Schengeni ala. Mittekodanikud ei saa väidetavalt kasutada ka õigusi, mis on sätestatud Brüsseli IIa määruses, milles käsitletakse abieluasjadega seotud kohtuasju. Petitsiooni esitaja ei ole rahul muutunud olukorraga pärast seda, kui enam ei ole jõus kodakondsust käsitlev deklaratsioon nr 2, mida ei ole enam lisatud kehtivatele ELi aluslepingutele. Petitsiooni esitaja palub petitsioonikomisjonil uurida „määratlemata kodakondsusega isikute“ ehk nn mittekodanike olukorda.

Link to the petition

Image with QR code