σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με «απροσδιόριστη ιθαγένεια» στην Εσθονία

Petitioner
2 supporters 2 in European Union

Collection finished

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Ο αναφέρων/Η αναφέρουσα εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση των ατόμων με «απροσδιόριστη ιθαγένεια» στην Εσθονία, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 7% του εσθονικού πληθυσμού. Ο αναφέρων/Η αναφέρουσα δηλώνει ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Εσθονούς πολίτες ή τους πολίτες της ΕΕ, μολονότι έχουν ζήσει επί μακρόν στην Εσθονία ή γεννήθηκαν εκεί. Κατά την άποψη του αναφέροντος/της αναφέρουσας, οι πολίτες της ΕΕ που έρχονται στην Εσθονία έχουν περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες σε σύγκριση με όσους ανιθαγενείς διαμένουν εκεί. Ο αναφέρων/Η αναφέρουσα ισχυρίζεται ότι το άρθρο 49 της ΣΛΕΕ με το οποίο θεσπίζεται η ελευθερία της εγκατάστασης περιορίζεται στους υπηκόους της ΕΕ, ενώ οι ανιθαγενείς που ιδρύουν μια εταιρεία δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ. Οι ανιθαγενείς δεν συμπεριλαμβάνονται στην αρχή της αμοιβαιότητας στο πλαίσιο της συμφωνίας πλαισίου για τις θεωρήσεις και μπορούν να ταξιδέψουν μόνο σε 15 χώρες εκτός του χώρου Σένγκεν. Εκτιμάται ότι οι ανιθαγενείς δεν είναι επίσης σε θέση να ασκήσουν τα δικαιώματα που ορίζει ο κανονισμός Βρυξέλλες ΙΙα ο οποίος επιλύει γαμικές διαφορές. Ο αναφέρων/Η αναφέρουσα διαμαρτύρεται για την αλλαγή της νομικής κατάστασης μέσω της κατάργησης της δήλωσης 2 για την ιθαγένεια, η οποία δεν προσαρτάται πλέον στις ισχύουσες Συνθήκες της ΕΕ. Ζητεί από την Επιτροπή Αναφορών να εξετάσει την κατάσταση των «ατόμων απροσδιόριστης ιθαγένειας» ή «ανιθαγενών», όπως αποκαλούνται.

Link to the petition

Image with QR code