„nem meghatározott állampolgársággal rendelkező” személyek jogairól Észtországban

Petitioner
2 supporters 2 in European Union

Collection finished

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

A petíció benyújtója aggodalmát fejezi ki az észtországi népesség 7%-át alkotó, „nem meghatározott állampolgársággal rendelkező” személyek helyzetével kapcsolatban. A petíció benyújtója állítása szerint annak ellenére, hogy többen közülük több éve Észtországban laknak vagy ott születtek, nem élvezik ugyanazokat a jogokat mint az észt állampolgárok vagy az Európai Unió polgárai. A petíció benyújtójának meglátása szerint az Észtországba érkező uniós állampolgárok több jogot és szabadságot élveznek mint az ott élő állampolgársággal nem rendelkező személyek. A petíció benyújtója azt állítja, hogy az EUMSZ letelepedéshez való szabadságról szóló 49. cikke az uniós polgárokra vonatkozik, és hogy azok az állampolgársággal nem rendelkező személyek, akik céget alapítanak, nem mozoghatnak szabadon az Unión belül. Az állampolgársággal nem rendelkező személyek nem tartoznak a vízum keretrendszeréről szóló megállapodásba foglalt kölcsönösség elvéhez, és a schengeni térségen kívül csupán 15 országba utazhatnak. Az állampolgársággal nem rendelkezők állítólag a házassági ügyeket érintő vitákról szóló Brüsszel IIa. rendeletben biztosított jogokkal sem tudnak élni. A petíció benyújtója ellenzi az állampolgárságról szóló, a jelenlegi uniós szerződésekből már eltávolított 2. nyilatkozat eltörlését követő megváltozott jogi helyzetet. A petíció benyújtója kéri a Petíciós Bizottságot, hogy vizsgálja meg az „nem meghatározott állampolgársággal rendelkező” személyek – más néven állampolgársággal nem rendelkező személyek – helyzetét.

Link to the petition

Image with QR code