Health

W imieniu Ordine dell'Universo („porządek we wszechświecie”), w sprawie wspierania zdrowych i przyjaznych środowisku systemów żywnościowych i stylów życia

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

W świetle pandemii COVID-19, która ujawniła pilną potrzebę stylu życia bardziej zgodnego z potrzebami człowieka i ochroną środowiska, składająca petycję podkreśla znaczenie żywienia i wykorzystywania w tym celu zasobów naturalnych, takich jak gleba, woda itp. Zgłaszając szereg niepokojących danych dotyczących przyczyn śmiertelności i pogarszania się zdrowia publicznego przed pandemią (choroby układu krążenia, cukrzyca, nowotwory i choroby układu oddechowego), a także rosnącej liczby przypadków otyłości wśród ludności, w tym dzieci (jak się okazuje, Włochy zajmują drugie miejsce w UE pod względem otyłości u dzieci w wieku od siedmiu do ośmiu lat, zob. poniżej), składająca petycję – która jest przewodniczącą stowarzyszenia doradztwa żywieniowego – wzywa do wprowadzenia, nawet do włoskiej konstytucji, przepisów prawnych dotyczących prawa do „odpowiedniej żywności”. Byłoby to związane z prawem do zdrowia i ochroną godności ludzkiej, które są zewsząd zagrożone w związku z niewłaściwym odżywianiem z powodu niewystarczającej ilości lub zbyt dużej ilości żywności. W związku z tym składająca petycję wzywa do opracowania planu działania na rzecz zapobiegania niewłaściwemu odżywianiu i podnoszenia świadomości społecznej w zakresie systemów zdrowej żywności i dobrego postępowania z żywnością (w tym w produkcji). Podkreśla, że takie dobre „gospodarowanie” żywnością musi przezwyciężać konflikty interesów, przedkładając zdrowie publiczne i dobrostan nad interesy przemysłu spożywczego. W związku z tym wzywa instytucje europejskie, aby przy wdrażaniu tego planu zmniejszyły wpływ systemu rolnictwa i hodowli na środowisko i zdrowie oraz aby interweniowały jako mediator u poszczególnych zainteresowanych stron w sektorze spożywczym w sprawie priorytetowego traktowania naturalnych składników żywności.

Link to the petition

Image with QR code