Health

от името на Ordine dell’ Universo („Редът на вселената“) относно подкрепата за здравословни и екологосъобразни хранителни системи и начин на живот

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

В контекста на пандемията на COVID-19, разкрила спешната нужда от начин на живот, който е съобразен в по-голяма степен с човешките потребности и опазването на околната среда, вносителката на петицията подчертава значението на храненето и използването за тази цел на природни ресурси като почва, вода и т.н. Като съобщава за поредица от тревожни данни относно причините за смъртността и влошаването на общественото здраве преди пандемията (заболявания на кръвоносната система, диабет, рак и заболявания на дихателните пътища), както и за увеличаване на случаите на затлъстяване сред населението, включително при децата (Италия очевидно е втората най-лошо класифицирана държава в ЕС по отношение на затлъстяването при децата на възраст между седем и осем години, вж. по-долу), вносителката на петицията, която е председател на асоциация за консултации в областта на храненето, призовава да бъдат въведени законови разпоредби, дори в Конституцията на Италия, относно правото на „подходяща храна“. Това би било свързано с правото на здраве и защита на човешкото достойнство, които са застрашени от всички страни както поради недостатъчно храна, така и поради прекомерно количество храна. Поради това тя призовава за план за действие за превенция на неправилното хранене и за повишаване на обществената осведоменост относно здравословните хранителни системи и положителните хранителни навици (включително в производството). Тя подчертава, че такова добро „управление“ в областта на храните трябва да преодолее конфликтите на интереси, като дава приоритет на общественото здраве и благосъстояние пред интересите на хранително-вкусовата промишленост. Затова тя настоятелно призовава при изпълнението на този план европейските институции да намалят въздействието на селското стопанство и животновъдството върху околната среда и здравето и да участват като медиатор сред различните заинтересовани страни в хранително-вкусовия сектор, за да дадат приоритет на естествените хранителни съставки.

Link to the petition

Image with QR code