Tiere

W imieniu Galgos sin Fronteras (stowarzyszenie na rzecz ratowania i adopcji chartów wykorzystywanych głównie do polowania) i FAPAM (federacja stowarzyszeń na rzecz ochrony i obrony zwierząt we wspólnocie autonomicznej Madrytu), w sprawie zakazu wykorzystywania chartów do polowań

GALGOS SIN FRONTERAS Y FAPAM
  1. Launched 04/04/2020

Składająca petycję apeluje o zakazanie polowań z chartami. Jej zdaniem polowania takie są sprzeczne z dyrektywą siedliskową, ponieważ stanowią jedyną formę polowania w Europie, podczas którego psy gonią ofiarę i ją zabijają. Polowania te nie mają charakteru selektywnego. Oznacza to, że na obszarach sieci Natura 2000 mogą być zabijane zwierzęta zagrożone wyginięciem lub gatunki zagrożone, co stanowi naruszenie zarówno dyrektywy siedliskowej i dyrektywy ptasiej, jak i realizowanego przez Komisję Europejską programu LIFE w zakresie ochrony gatunków.

Thank you for your support, GALGOS SIN FRONTERAS Y FAPAM