Umwelt

REACH-rendelet formaldehidre vonatkozó szigorúbb határértékeiről, valamint annak falemeziparban való helyettesítéséről

Noi, Ambiente, Salute Via Vanoni 36, 46019 Viadana (MN) Italia
104 Supporters 104 in European Union
  1. Launched 20/01/2020

A petíció benyújtója abból kiindulva, hogy a formaldehid karcinogénként való besorolása megváltozott „feltehetően” rákkeltő anyagból „vélelmezett vagy ismert” rákkeltő anyagra (2016. január 1-i hatállyal, a 605/2014/EU rendelet értelmében) figyelmeztet Mantova megye (Lombardia) lakói nevében, ahol elmondása szerint az Európában előállított összes formaldehid 12 százaléka készül (4 115 000 tonna évente). Az anyagot a helyi vegyipar farostlemezek előállításához használja, amely folyamat során nagy mennyiség kerül kibocsátásra a légkörbe. A mantovai helyi egészségügyi hatóság által végzett epidemiológiai vizsgálatok eredményei (2012) alapján az üzemek közelében élő gyermekek légzőszervi megbetegedésektől szenvednek és nagyobb mértékben ki vannak téve genotoxikus károsodásnak, amely DNS-ük módosulásával rákot okozhat. Ellentétben azzal az előírással, hogy a formaldehid- és nitrogéndioxid-kibocsátást a Pomponesco SPA vegyipari vállalat számára kiadott, 2012-ben a megújított integrált környezetvédelmi engedélyben meghatározottak szerint csökkentsék, 2016-ban Mantova megye engedélyezte a termelés növelését, valamint ebből következően a kibocsátás és a robbanásokat vagy tűzeseteket okozó balesetek kockázatának növekedését is. E tekintetben a petíció benyújtója felsorol több aggasztó incidenst is (robbanások, füstfelhők, szálló sárga por), amelyek közül az utolsó esetben (2017. július 20-án) egy földrengésszerű robbanás következtében a szóban forgó vállalatnál állítólag dolgozók sérültek meg, és látható kár keletkezett az épületeken. Ez utóbbi baleset kapcsán büntetőeljárás van folyamatban. Következésképpen a petíció benyújtójának – hangsúlyozva, hogy amellett, hogy a faipari termelési lánc egészében használják, a formaldehidet széles körben alkalmazzák, úgy mint a hőre lágyuló műanyagok, kozmetikumok, mosószerek, gyógyszerek és oltások, oldószerek és festékek stb. esetében – több kérése is van: 1) a legköri kibocsátás határértékének szigorúbb megszabása, a Bizottság 2015. november 20-i (EU) 2015/2119 végrehajtási határozata alapján, összhangban a fa alapanyagú lemezek gyártása során elérhető legjobb technikákkal (BAT); 2) a formaldehidre vonatkozó egyedi expozíciós határértékek csökkentése, annak teljes leváltásáig, 2019. december 31-ig; 3) ezen megelőző intézkedéseknek az (elérhető legjobb technikákkal (BAT) kapcsolatos következtetéseknek a vegyipari ágazatban használt általános szennyvíz- és hulladékgáz-tisztítási/-kezelési rendszerek tekintetében történő meghatározásáról szóló) (EU) 2016/902 végrehajtási határozatba foglalása; 4) a formaldehid felvétele az 1907/2006/EK rendelet (REACH) engedélyköteles perzisztens és bioakkumulatív rákkeltő anyagokról szóló XIV. mellékletébe; 5) formaldehid-helyettesítők használata a falemezek gyártása során.

Thank you for your support, Noi, Ambiente, Salute Via Vanoni 36, 46019 Viadana (MN) Italia