Handelspolitik

относно създаването на специална виза за партньори на граждани на ЕС, които са граждани на трета държава, пребиваващи в чужбина

Sanjay Norbert De Mascarenhas Henriques
  1. Launched 04/04/2020

Вносителят на петицията, гражданин на ЕС, пребиваващ извън ЕС, подчертава административната тежест, която изпитва, за да пътува до ЕС със съпругата си дори след 14 години брак, тъй като тя е гражданин на трета държава. Вносителят на петицията обяснява, че съпругата му трябва да кандидатства всеки път за шенгенска виза, която предвижда само ограничен срок на престой. Той моли да се обмисли създаването на специална дългосрочна виза за съпрузи/ги, граждани на трети държави, след две години законен брак с гражданин на ЕС. Според вносителя на петицията такава специална виза следва да бъде с продължителност 10 години или, ако това не е възможно, поне 5 години. Подобна виза би улеснила свободата на движение на семействата на граждани на ЕС. Вносителят на петицията обяснява освен това, че местният персонал в консулствата на ЕС или службите, на които е възложено издаването на визи в чужбина, често не са много добре запознати с правата на гражданите на ЕС и може да наложи ненужни допълнителни задължения на техните партньори.

Thank you for your support, Sanjay Norbert De Mascarenhas Henriques