Handelspolitik

Privind crearea unei vize speciale pentru partenerii din afara UE ai cetățenilor UE care locuiesc în străinătate

Sanjay Norbert De Mascarenhas Henriques
  1. Launched 04/04/2020

Petiționarul, cetățean al UE cu reședința în afara UE, subliniază sarcina administrativă pe care o are de câte ori călătorește în UE cu soția sa, chiar și după 14 ani de căsătorie, pentru că este cetățeană a unei țări terțe. Petiționarul explică faptul că soția sa trebuie să solicite de fiecare dată o viză Schengen, care prevede doar o durată limitată de ședere. El solicită să se aibă în vedere crearea unei vize speciale pe termen lung pentru soții din afara UE după încheierea a doi ani de căsătorie legală cu un cetățean al UE. O astfel de viză specială ar trebui să aibă, potrivit petiționarului, o durată de 10 ani sau, dacă acest lucru nu este posibil, de cel puțin 5 ani. O astfel de viză ar facilita libera circulație a familiilor cetățenilor UE. Petiționarul explică în continuare că personalul local din consulatele UE sau birourile externalizate de vize din străinătate nu este foarte familiarizat cu drepturile cetățenilor UE și poate impune partenerilor lor obligații suplimentare nejustificate.

Thank you for your support, Sanjay Norbert De Mascarenhas Henriques