Handelspolitik

Sanjay Norbert De Mascarenhas Henriques portugál állampolgár által benyújtott 1050/2019. számú petíció egy különleges vízum létrehozásáról a külföldön élő uniós polgárok nem uniós partnerei számára

Sanjay Norbert De Mascarenhas Henriques
  1. Launched 04/04/2020

A petíció benyújtója, aki az EU-n kívül élő uniós polgár, felhívja a figyelmet arra az adminisztratív teherre, amelyet a feleségével együtt az Unióba történő beutazáskor még 14 évvel a házasságkötés után is tapasztal amiatt, hogy felesége nem uniós állampolgár. A petíció benyújtója kifejti, hogy feleségének minden alkalommal schengeni vízumért kell folyamodnia, amely csak korlátozott idejű tartózkodást tesz lehetővé. A petíció benyújtója azt kéri, hogy mérlegeljék egy különleges, hosszú távú tartózkodásra jogosító vízum létrehozását az olyan nem uniós állampolgár házastársak számára, akik uniós polgárral kötöttek házasságot, és már legalább két éve az uniós polgár törvényes házastársai. A petíció benyújtója szerint az ilyen különleges vízum időtartamának 10 évesnek, vagy ha ez nem lehetséges, legalább 5 évesnek kellene lennie. Egy ilyen vízum megkönnyítené az uniós polgárok családjainak szabad mozgását. A petíció benyújtója kifejti továbbá, hogy az uniós konzulátusok helyi személyzete vagy a külföldön kiszervezett vízumirodák gyakran nem ismerik jól az uniós polgárok jogait, és indokolatlan további kötelezettségeket róhatnak partnereikre.

Thank you for your support, Sanjay Norbert De Mascarenhas Henriques