Të drejtat e qytetarit

Help Restore Rights of Ukrainian Citizens Deported to Russia!

Peticioni drejtohet tek
Управління Верховного Комісара ООН з прав людини, Агентство ООН у справах біженців, Офіс УВКБ ООН у Швейцарії та Ліхтенштейні, Комісар Ради Європи з прав людини, Організація «Міжнародний захист дітей»
1.007 mbështetësit
67% arritur 1.500 për objektivin e mbledhjes
  1. Filluar 10.05.2022
  2. Mbledhja akoma 2 ditë
  3. Nënshtrim
  4. Dialog me marrësin
  5. Vendim

Unë bie ndakort me ruajtjen dhe përpunimin e të dhënave personave. Kërkuesi mund të shikojë Emri dhe vendi dhe përcjellë këtë informacion tek marrësi. unë mund të dorëheq miratimin tim në çdo kohë

There are thousands of Ukrainian citizens on the territory of the Russian Federation at the present moment who have been deported to the Russian Feederation from the war zone.

Many of these people do not have personal identity documents due to the following reasons: they left their homeland in a hurry, their houses were destroyed or burned down, their documents were taken away during the filtration, the documents were lost during relocation.

These citizens of Ukraine cannot leave the Russian Federation, as the border services of the Russian Federation often do not accept migration cards as an identification documents. The migration card does not carry unique information about a person - neither a photo, nor biometrics.

Among the citizens of Ukraine that were deported to the territory of the Russian Federation there are people with medical problems, people who need to be employed. There are small and even newborn children who also need identity cards as well as protection of their rights. Now they are in a highly dependent and vulnerable situation.

Citizens of Ukraine, whose civil and individual rights have been violated on the territory of the Russian Federation, cannot receive assistance of law enforcement officials and protection of international human rights organizations.

Neutral Switzerland took over the functions of consular support for Georgian citizens in 2008 after the severance of diplomatic relations between the Russian Federation and Georgia. This mechanism helped the citizens of Georgia to leave the territory of the Russian Federation freely, as well as receive legal and social assistance.

We demand to organize consular support from one of the EU countries for citizens of Ukraine on the territory of the Russian Federation.

This will allow citizens of Ukraine to cross borders and travel outside the Russian Federation freely, receive assistance of international human rights organizations, and provide them with visibility and protection of Human Rights.

arsye

According to Human Rights Watch https://www.hrw.org/news/2022/04/26/urgently-help-ukraine-civilians-flee-mariupol  “there is ample evidence that thousands of Ukrainians were taken to Russia under duress”.

A media investigation relying on updates from Russian local news . https://inews.co.uk/news/putin-mariupol-survivors-remote-corners-russia-investigation-network-camps-1615516 exposed a network of 66 camps based at USSR-era countryside health facilities and other sites in regions including Siberia, the Caucasus, the Arctic Circle and the Far East.

As far back as on 13.04.2022, addressing the Estonian Parliament, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy stated that Russian occupational forces had already deported more than 500 thousand Ukrainian citizens https://www.unian.ua/war/okupanti-vzhe-vivezli-z-ukrajini-ponad-500-tis-lyudey-novini-vtorgnennya-rosiji-v-ukrajinu-11784867.html.

 And since then, the number of the deported has been increasing daily!

On 22.04.2022, Lyudmila Denisova, Ukrainian Parliament Commissioner for Human Rights, declared that, according to data published by the Russian Federation, “878 thousand residents, including 164 thousand children, have been deported to Russia” https://www.currenttime.tv/a/denisova/31816162.html?fbclid=IwAR3m2GJb-EOr5wdniz3aTjD4eeNDOGYtQIAxPDTRMegwLvFoKdIiXVg2GpY

She also asserted on multiple occasions that Russia as the country occupying Ukraine “grossly violates provisions of Article 49 of the Geneva Convention relative to the Protection of Civilian Persons in Time of War, which prohibits forced relocation or deportation of persons from occupied territories”  https://ombudsman.gov.ua/news_details/upovnovazhenij-okupanti-primusovo-deportuvali-meshkanciv-mariupolya-na-dalekij-shid and on 23.04.22, she stated that Ruscists “subject citizens of Ukraine to gruelling and degrading treatment during forced deportation” and that ’evacuated’ Ukrainians “are taken to depressed northern regions of Russia”  https://ombudsman.gov.ua/news_details/upovnovazhenij-rashisti-piddayut-gromadyan-ukrayini-visnazhlivim-i-prinizlivim-proceduram-pid-chas-primusovoyi-deportaciyi

During a briefing on 02.05.2022, Darya Herasymchuk, Commissioner of the President of Ukraine for Children's Rights and Rehabilitation, reported that “Russia has illegitimately deported 181 thousand Ukrainian children or relocated them to the occupied territories“ https://www.unian.ua/society/deportaciya-ukrajinciv-ponad-180-tisyach-ditey-primusovo-vivezli-do-rf-ta-ordlo-novini-ukrajini-11809794.html

We are calling on you to help to restore and protect the legal identity of Ukrainian citizens deported to the Russian Federation and, in particular, uphold their legitimate right to travel between States. This will help war-afflicted persons to leave the aggressor country and, over time, return to Ukraine!

Thanking you for your support,

Ju faleminderit shumë për mbështetjen tuaj , Міжнародна ініціативна онлайн фемгрупа nga Україна-PФ-Deutschland-Polska-France-Canada
Pyetje për iniciatorin

lajm

Asnjë PRO argument ende.

Asnjë argument CONTRA akoma.

Pse njerëzit firmosin

në 07/06/2022

It is necessary to save Ukrainian children illegally taken out of the country during the capture by Russian troops! These are our children, many of whom were forcibly separated from their parents!!

në 05/06/2022

потому что я против российской войны в Украине

Mjetet për përhapjen e peticionit.

A keni faqen tuaj të internetit, një blog apo një portal të tërë në internet? Bëhuni një avokat dhe shumëfish për këtë kërkesë. Ne kemi banderolat, widget dhe API (ndërfaqen) për tu futur në faqet tuaja.

Shenjë widget për faqen tuaj të internetit

API (ndërfaqe)

/petition/online/help-restore-rights-of-ukrainian-citizens-deported-to-russia/votes
Përshkrim
Numri i nënshkrimeve në openPetition dhe nëse është e aplikueshme faqe e jashtme
Metoda HTTP
GET
Format e kthimit
JSON

Ndihmoni në forcimin e pjesëmarrjes së qytetarëve. Ne duam t'i bëjmë shqetësimet tuaja të dëgjohen dhe të mbeten të pavarura.

dhuroni tani