Civil rights

Help de rechten van naar Rusland gedeporteerde Oekraïense burgers herstellen!

Petition is directed to
Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights, UNHCR, the UN Refugee Agency; The UNHCR Office for Switzerland and Liechtenstein, Commissioner for Human Rights, Defense for Children.
1,008
Petitioner did not submit the petition.
 1. Launched May 2022
 2. Collection finished
 3. Submitted
 4. Dialogue
 5. Failed

Duizenden Oekraïense burgers die vanuit Oekraïene naar de Russische Federatie zijn gedeporteerd bevinden zich op dit moment binnen de territoriale soevereiniteit van de Russische Federatie.

Velen van hen beschikken niet over persoonlijke identiteitsdocumenten vanwege de volgende redenen: zij ontvluchtten hun thuisland in grote haast, hun huizen zijn vernietigd of verbrand, hun documenten zijn hen afgenomen of zijn verloren gegaan ten tijde van relocatie.

Deze Oekraïense burgers kunnen de Russische Federatie niet verlaten, aangezien de grenscontroleurs van de Russische Federatie immigratiekaarten veelal niet accepteren als identiteitsdocumenten. The immigratiekaart bevat geen unieke informatie over een persoon - pasfoto noch biometrie.

Onder de burgers van Oekraïene die gedeporteerd werden naar het gebied van de Russische Federatie bevinden zich onder andere mensen met medische problemen, mensen zonder werk. Daarnaast ook kleine kinderen en pasgeborenen die eveneens identiteitskaarten alsmede bescherming van hun (mensen)rechten nodig hebben. Op dit moment bevinden zij zich in een zeer afhankelijke en kwetsbare positie.

Burgers van de Oekraïene, wier individuele, burgerrechten zijn geschonden binnen de territoriale soevereiniteit van de Russische Federatie kunnen geen bijstand krijgen van lokale autoriteiten of bescherming van internationale mensenrechtenorganisaties.

In 2008 heeft Zwitserland vanuit haar neutrale status tijdelijk de consulaire activiteiten overgenomen voor burgers van Georgië nadat de diplomatieke relaties tussen de Russische Federatie en Georgië waren verbroken.

Wij eisen consulaire ondersteuning vanuit één van de EU-landen voor burgers van Oekraïene die zich binnen het territorium van de Russische Federatie bevinden.

Dit zal het Oekraïense burgers mogelijk maken om landsgrenzen te passeren en buiten het gebied van de Russische Federatie vrij te reizen en bijstand te krijgen van internationale mensenrechtenorganisaties om zichtbaarheid en bescherming van mensen rechten te realiseren.

Reason

Volgens Human Rights Watch https://www.hrw.org/news/2022/04/26/urgently-help-ukraine-civilians-flee-mariupol  “is er bewijs in overvloed dat duizende Ukraïeners onder bedreiging naar Rusland zijn gedeporteerd”

Een media-onderzoek op basis van Russisch plaatselijk nieuws https://inews.co.uk/news/putin-mariupol-survivors-remote-corners-russia-investigation-network-camps-1615516 heeft een netwerk van 66 kampen in rurale voormalige Soviëtunie-faciliteiten en andere plaatsen in regio's zoals Siberë, de Kaukasus, de Poolcirkel en het Verre Oosten blootgelegd.

Zo ver terug als 13 april 2022 heeft Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy in een boodschap aan het Estlandse parlement al gezegd dat Russische bezetters reeds meer dan vijfhonderdduizend (500.000) Oekraïense burgers had gedeporteerd https://www.unian.ua/war/okupanti-vzhe-vivezli-z-ukrajini-ponad-500-tis-lyudey-novini-vtorgnennya-rosiji-v-ukrajinu-11784867.html en sindsdien is het aantal gedeporteerden dagelijks gestegen!

Op 22 april 2022 verklaarde Lyudmila Denisova, Commissaris voor Mensen Rechten van het Oekrïense Parlement, dat volgens de gegevens gepubliceerd door de Russische Federatie “878.000 inwoners, inclusief 164.000 kinderen, naar Rusland zijn gedeporteerd”. https://www.currenttime.tv/a/denisova/31816162.html?fbclid=IwAR3m2GJb-EOr5wdniz3aTjD4eeNDOGYtQIAxPDTRMegwLvFoKdIiXVg2GpY

Zij heeft ook meerdere keren betuigd dat Rusland als de bezettende mogendheid in Oekraïene “in grove mate Artikel 49 van de Conventie van Genève schendt met betrekking tot de bescherming van burgers in oorlogstijd, welke gedwongen deportatie of relocatie van personen in bezette gebieden verbiedt” https://ombudsman.gov.ua/news_details/upovnovazhenij-okupanti-primusovo-deportuvali-meshkanciv-mariupolya-na-dalekij-shid

en op 23 april 2022 verklaarde zij dat Ruscisten “burgers van Oekraïene onderwerpen aan gruwelijke en mensonterende behandeling tijdens gedwongen deportatie” en dat 'geëvacueerde' Oekraïeners naar “depressieve noordelijke regio's van Rusland worden gebracht alwaar slechte economische en levensomstandigheden heersen” https://ombudsman.gov.ua/news_details/upovnovazhenij-rashisti-piddayut-gromadyan-ukrayini-visnazhlivim-i-prinizlivim-proceduram-pid-chas-primusovoyi-deportaciyi

Tijdens een zitting op 2 mei 2022 rapporteerde Darya Herasymchuk, Commissaris van de President van Oekraïene inzake Kinderrechten en Rehabilitatie, dat “Rusland illegaal 181.000 Oekraïense kinderen gedeporteerd of verplaatst naar de bezette gebieden“ https://www.unian.ua/society/deportaciya-ukrajinciv-ponad-180-tisyach-ditey-primusovo-vivezli-do-rf-ta-ordlo-novini-ukrajini-11809794.html

Wij roepen u op om te helpen bij het herstellen en bescherming van de rechtsgeldige identiteit van Oekraïense burgers die gedeporteerd zijn naar de Russische Federatie en, in het bijzonder, het beschermen van hun recht om te reizen tussen landen. Dit helpt de door oorlog getroffen slachtoffers om het land van de agressor te verlaten en uiteindelijk terug te keren in Oekraïene!

Thank you for your support, Міжнародна ініціативна онлайн фемгрупа from Україна-PФ-Deutschland-Polska-France-Canada-Nederland
Question to the initiator

News

 • Liebe Unterstützende,
  der Petent oder die Petentin hat innerhalb der letzten 12 Monate nach Ende der Unterschriftensammlung keine Neuigkeiten erstellt und den Status nicht geändert. openPetition geht davon aus, dass die Petition nicht eingereicht oder übergeben wurde.

  Wir bedanken uns herzlich für Ihr Engagement und die Unterstützung,
  Ihr openPetition-Team

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now