Finanzen

By Svilen Iliev (Bulgarian) on a Bulgarian bank refusal of moratorium of a mortgage loan during COVID-19 outbreak

Svilen Iliev
Collection finished
  1. Launched May 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Бащата на вносителя на петицията е подал молба за мораториум върху ипотечния си кредит, но банката (част от група на банка, базирана в Унгария) е отказала да постави ипотеката под мораториум на основанието, че неговият баща е пенсионер. Банката е заявила, че доходите му не са засегнати от ситуацията с COVID-19, но вносителят на петицията обяснява, че това не е така. Семейството е изправено пред финансови трудности поради COVID-19: половината от пенсията на бащата се изразходва за изплащане на заема, а заплатата на вносителя на петицията се използва за закупуване на храна и есенциални лекарства за здравословното състояние на неговия баща. Поради COVID-19 работодателят на вносителя на петицията е бил принуден да го пусне в неплатен отпуск. Без неговата заплата семейството не може да плаща ипотеката и да разполага с достатъчно пари за храна и есенциални лекарства. Тъй като семейният доход е засегнат от COVID-19, следва да е възможно заемът да се постави под мораториум и по този начин да се следват насоките, предоставени от регулаторните органи за пазара на ценни книжа в България и в други държави от ЕС.

Thank you for your support, Svilen Iliev

openPetition international