Environment

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję twierdzą, że budowa drogi Autostrada Pedemontana Lombarda (APL) o długości ok. 157 km, w tym 67 km autostrady, 20 km obwodnic i 70 km dróg lokalnych, niesie ze sobą ryzyko nieodwracalnej szkody dla zdrowia publicznego na obszarze sześciu gmin, których terytorium zanieczyszczone zostało chmurą dioksyn (TCDD) uwolnioną przez firmę ICMESA w miejscowości Seveso w 1976 r. Twierdzą, że roboty ziemne spowodują uwolnienie dioksyn nadal uwięzionych w glebie, co zwiększy narażenie mieszkańców, oraz że remediacja zanieczyszczonej gleby planowana jest tylko w trzech z sześciu gmin. Składający petycję zwracają również uwagę na fakt, że projekt budowy APL wymaga znaczącego użytkowania gruntów, co jest sprzeczne z COM(2011) 571 final (informacja 2A), dwa zaplanowane przejazdy podziemne natomiast wpłyną na równowagę hydrogeologiczną obszarów zalewowych, jak również na fakt, że Lombardia osiąga jedne z najgorszych wyników w rankingach jakości powietrza w Europie (informacja 2D), i w związku z tym wzywają do anulowania projektu budowlanego, który jest również sprzeczny z głównymi celami (dotyczącymi środowiska i zdrowia) dyrektywy 2014/52/UE w sprawie oceny wpływu wywieranego przez niektóre przedsięwzięcia publiczne i prywatne na środowisko.

Link to the petition

Image with QR code