Rechtstaatlichkeit

E. P.
150 Supporters 150 in European Union
  1. Launched 19/12/2019

Składający petycję twierdzi, że Japonia narusza haską Konwencję dotyczącą cywilnych aspektów uprowadzenia dziecka za granicę z 1980 r., ratyfikowaną przez to państwo w 2014 r. Składający petycję wskazuje, że japońskie ustawodawstwo nie przewiduje przepisów w sprawie wspólnie wykonywanego prawa pieczy, prawa do odwiedzin lub prawa do dostępu do dzieci dla rodziców niebędących obywatelami Japonii. Twierdzi on, że Japonia narusza także art. 9 Konwencji o prawach dziecka z 1989 r., który gwarantuje obydwojgu rodzicom dostęp do dzieci, oraz wnioskuje o podjęcie wszystkich koniecznych środków, aby zapobiec dalszemu naruszaniu prawa międzynarodowego.

Thank you for your support, E. P.