Migration

W sprawie odpowiedzialności UE w postępowaniach o udzielenie azylu i tworzenia schronisk w Europie

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Zdaniem składającego petycję, nakładając na państwo członkowskie pierwszego przybycia odpowiedzialność za rozpatrywanie wniosków o udzielenie azylu, umowa Dublin doprowadziła do powstania poważnych problemów w praktyce, na przykład na greckich wyspach u wybrzeży Turcji. Domaga się zmiany podstawy prawnej i uczynienia UE odpowiedzialną za rozpatrywanie wniosków o udzielenie azylu, zamiast obarczania państw członkowskich tą odpowiedzialnością. Wśród propozycji praktycznych rozwiązań składający petycję wymienia zakwaterowanie osób ubiegających się o azyl w obiektach zarządzanych przez UE, takich jak „europejskie schroniska”, lub na statkach pływających pod banderą UE, które według jego zaleceń powinny być finansowanie z budżetu UE. Osoby ubiegające się o azyl powinny mieć swobodę przemieszczania się między schroniskami w Europie i otrzymywać w tym celu tymczasowe dokumenty. Sugeruje stworzenie aplikacji mobilnej pokazującej miejsca dostępne w każdym schronisku w Europie oraz że nadal powinna istnieć możliwość deportacji osób, które otrzymały miejsce w „europejskich schroniskach”.

Link to the petition

Image with QR code