Administration

W sprawie sytuacji w Zjednoczonym Królestwie, gdzie wybory do Parlamentu Europejskiego rzekomo nie są przeprowadzane w ramach bezpośrednich wyborów powszechnych

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję krytykuje fakt, że Zjednoczone Królestwo narusza art. 14 ust. 3 TUE, który stanowi, że „członkowie Parlamentu Europejskiego są wybierani na pięcioletnią kadencję w powszechnych wyborach bezpośrednich, w głosowaniu wolnym i tajnym”. Zdaniem składającego petycję brak bezpośrednich wyborów powszechnych w Zjednoczonym Królestwie, zarówno w odniesieniu do wyborów krajowych, jak i europejskich, dotyczy głównie dwóch grup: ojców stanu wolnego i więźniów. Składający petycję zaznacza, że 73 posłów do PE ze Zjednoczonego Królestwa nie zostało legalnie wybranych i dlatego Parlament Europejski nie został prawidłowo ustanowiony i nie ma uprawnień. Składający petycję sugeruje, aby sprawę przekazać do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, aby mógł on zdecydować, (i) czy Parlament Europejski jest ustanowiony zgodnie z prawem, oraz (ii) czy instytucje UE mogą komunikować się z rządem – brytyjskim – który zdaniem składającego petycję nie został utworzony zgodnie z prawem.

Link to the petition

Image with QR code