Administration

относно ситуацията в Обединеното кралство, при която изборите за Европейски парламент не са проведени чрез всеобщо пряко избирателно право

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Вносителят на петицията осъжда факта, че Обединеното кралство нарушава член 14, параграф 3 от ДЕС, който гласи, че „членовете на Европейския парламент се избират за срок от пет години въз основа на всеобщо пряко избирателно право, при свободно и тайно гласуване“. Според вносителя липсата на всеобщо пряко избирателно право в Обединеното кралство както за националните, така и за европейските избори засяга основно две групи: неженените бащи и затворниците. Вносителят на петицията посочва, че 73-ата членове на Европейския парламент от Обединеното кралство не са конституирани правилно и нямат правомощия. Той предлага въпросът да бъде отнесен до Съда на Европейския съюз, който да реши i) дали Европейският парламент е конституиран законно и ii) дали институциите на ЕС могат да осъществяват комуникация с правителство – на Обединеното кралство – което според вносителя на петицията не е сформирано законно.

Link to the petition

Image with QR code