Versorgung

W sprawie możliwości wykorzystywania alternatywnych metod leczenia drzew oliwnych zakażonych bakterią Xylella

Socialwelfare
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019
  2. Time remaining 2 months

Składający petycję wyraża zaniepokojenie dużym stopniem inwazyjności i niebezpieczeństwami wynikającymi z wykonywania nowych środków zwalczania bakterii Xylella fastidiosa – choroby, która dotknęła drzewa oliwne w Apulii. Składający petycję negatywnie ocenia sytuację, do jakiej doszłoby we Włoszech w wyniku przyjęcia dekretu nakładającego na rolników obowiązek stosowania środków owadobójczych, które nie są dozwolone w rolnictwie ekologicznym. Środki te są niezwykle szkodliwe dla pszczół, a ich stosowanie może doprowadzić do tego, że oliwa z oliwek zostanie pozbawiona certyfikacji ekologicznej. Składający petycję proponuje zatem stosowanie metod alternatywnych pozostających bez wpływu na rolnictwo ekologiczne.

Thank you for your support, Socialwelfare