Civil rights

Obligativitatea înregistrării protectorilor de semințe dăunează conservării diversității plantelor

Petitioner not public
Petition is directed to
European Commission
10,974 supporters

Collection finished

10,974 supporters

Collection finished

  1. Launched 2022
  2. Collection finished
  3. Submitted on 01 Jan 2024
  4. Dialog with recipient
  5. Decision

Autoritățile UE ar trebui să realizeze, că protectorii semințelor sunt importanți pentru păstrarea diversității plantelor cultivate și, prin urmare, ar trebui scutiți de la obligativitatea înregistrării fitosanitare.

Unii protectori de semințe din UE au renunțat deja la conservarea semințelor. Ei nu mai pot comercializa semințe sau alt material de reproducere a plantelor în mod legal și nu doresc să facă acest lucru ilegal. Cu toate acestea, conservarea diversității plantelor cultivate în majoritatea țărilor europene depinde de astfel de protectori individuali de semințe.

Prin Regulamentul privind protecția plantelor, UE își propune să oprească răspândirea dăunătorilor, conferind Oficiilor Fitosanitare rolul de Poliție Fitosanitara. Astfel, agenții acestor oficii au dreptul de a căuta peste tot viruși, bacterii, ciuperci sau insecte, inclusiv la reședința celor ce distribuie materiale de înmulțire a plantelor rare prin intermediul magazinelor online. Acum câțiva ani, UE a pus în vigoare un sistem de control sofisticat. În prezent sunt reevaluate prevederile pentru magazinele online. De aceea, militanții pentru diversitatea plantelor solicită ajutorul cetățenilor UE pentru exceptarea conservatorilor plantelor tradiționale de la înregistrarea obligatorie.

Inspecțiile în grădinile cultivatorilor amatori nu constituie scopul acestui regulament. Dar cei pasionați de conservarea biodiversității plantelor cultivate, care oferă material de propagare prin intermediul unor magazine online, trebuie să se înregistreze. Persoanele înregistrate trebuie să îndeplinească anumite condiții și vor avea obligații, cum ar fi: cunoașterea reglementărilor UE, asigurarea trasabilității și eradicarea plantelor purtătoare de dăunători. Alternativ, aceste servicii pot fi executate de companii autorizate, contra cost. Pentru plantele deosebit de sensibile la anumiți dăunători, printre care roșiile și fasolea, trebuie eliberat pașaport fitosanitar pentru fiecare vânzare în regim online.

În ciuda bunelor intenții – o sănătate mai bună a plantelor – aceste reglementări vor cauza, în mod indirect, reducerea diversității plantelor cultivate în UE. Datorita dimensiunii mici a loturilor, costurile suplimentare de administrare ar duce la creșterea prețului semințelor tradiționale, acestea ajungând să depășească cu mult prețul semințelor soiurilor comerciale larg răspândite. O schemă de recuperare a costurilor nu ar ajuta, deoarece chiar și acesta ar implica o administrare suplimentară. În plus, o „reglementare mai ușoară”, propusă de unii, nu ar ajuta, întrucât ar necesita, în continuare, înregistrarea celor implicați în conservarea biodiversității plantelor.

Furnizorii de semințe tradiționale/heirloom, fără angajați, nu au nici timpul, nici banii necesari pentru munca administrativă suplimentară. O mare parte din timpul lor este utilizat pentru a conferi o atenție deosebită plantelor cultivate și dăunătorilor acestora, deoarece nu doresc pierderea nici unui soi din care doresc să recolteze semințe. Până în prezent, doar operatorii cu personal angajat au reușit să facă față cerințelor legale din domeniu.

Diversitatea plantelor cultivate în Europa ar avea de suferit, dacă materialul de reproducere ar fi răspândit doar de câteva organizații cu personal plătit. Angajamentul populației locale în menținerea diversității plantelor trebuie să fie și să rămână o mișcare socială. Sunt necesare multe grădini și oameni, care iubesc, îngrijesc, dezvoltă și transmit generației următoare această moștenire culturală vie, adaptată condițiilor locale. Cine s-ar mai implica, dacă ar trebui achiziționate semințe scumpe și ar trebui îndeplinită o obligație oficială de înregistrare și raportare de la bun început?

Reason

Comunitatea protectorilor de plante tradiționale încearcă mai degrabă să prevină dăunătorii, decât să îi combată chimic. Prin menținerea solurilor sănătoase, culturile mixte, rotația culturilor și un mediu care încurajează prădătorii benefici naturali ai dăunătorilor plantelor, aceștia contribuie la creșterea vitalității și adaptabilității soiurilor tradiționale. Datorite bazei lor genetice largi, aceste soiuri sunt rezistente la stres. Un exemplu bun este soiul german de mere „Edelsborsdorfer”, care de 600 de ani nu a suferit de crusta mărului, una dintre cele mai importante boli în cultivarea comercială europeană a mărului. Faptul că soiurile vechi nu au „gene de rezistență” moderne, nu constituie un dezavantaj. Aceste gene de rezistență sunt gene unice, care pot fi învinse de dăunătorii sau bolile care se adaptează la ele. Monoculturile încurajează înmulțirea dăunătorilor, contribuind uneori la apariția și răspândirea de noi variante de dăunători. În acest fel pot fi afectate chiar și soiurile tradiționale.

Soiurile tradiționale nu sunt intotdeanua afectate de prezența unui virus sau al unui dăunător. Distrugerea acestor plante sănătoase, în urma depistării prezentei unor agenți patogeni pe acestea, a fi o greșeală gravă, dacă regulamentul UE vizează cu adevărat o mai bună sănătate a plantelor.

În urma reglementărilor UE, mulți conservatori ai plantelor tradiționale din EU nu numai că și-au închis magazinul online, dar și-au încheiat și activitatea de prezervare a soiurilor vechi. Fără magazine online, mai ales fără vânzarea semințelor de roșii și fasole, considerate „ambasadori ai diversității” datorită importanței și atractivității lor, cultivarea multor soiuri și a multor alte specii de plante s-ar reduce la o fracțiune din ceea ce se cultivă astăzi în grădini și pe câmp.

Diversitatea este o necesitate, nu un risc, așa cum susțin unii. Astfel, obligativitatea înregistrării conservatorilor/protectorilor de soiuri tradiționale cu magazine online dăunează profund conservării diversității și nici nu contribuie marcant la eradicarea problemelor fitosanitare din UE. De aceea, aceștia agenți ar trebui scutiți de obligativitatea înregistrării oficiale impusă de Regulamentului privind protecția plantelor UE 2016/2031.

Vezi și: https://www.openpetition.eu/petition/online/free-seed-exchange-for-savers-of-seed-diversity

Thank you for your support

Link to the petition

Image with QR code

Tear-off slip with QR code

download (PDF)

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now