Rechtstaatlichkeit

O međunarodnoj otmici djece u Japanu

V. F.
158 Supporters 158 in European Union
  1. Launched 17/01/2020

Podnositelj predstavke iznosi svoje probleme, navodeći da je njegova supruga Japanka otela njegovo dvoje djece, koja imaju francusko i japansko državljanstvo, te tvrdi da Japan krši Hašku konvenciju od 25. listopada 1980. o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece koju je ratificirao 2014. Ističe da japanskim zakonodavstvom nije predviđeno zajedničko skrbništvo, pravo na posjećivanje djece ili pravo na pristup djeci za roditelje koji nisu iz Japana. Stoga od Europskog parlamenta traži da otvori predstavništvo u Japanu i učini sve potrebno kako bi se spriječila daljnja kršenja nacionalnog i međunarodnog prava, a posebno Konvencije UN-a o pravima djeteta iz 1989.

Thank you for your support, V. F.