Transport

By María Itamar Rodríguez Díez (Spanish) on the management of cancelled flights and trips by airline carriers and travel agencies during the COVID-19 outbreak

La pétition est adressée à

2 signatures

Collecte terminée

2 signatures

Collecte terminée

1. Lancé 2020
  2. Collecte terminée
  3. Préparer la soumission
  4. Dialogue avec le destinataire
  5. Décision

Il s'agit d'une pétition en ligne du Parlement européen.

redirection
Cette pétition est également disponible dans Français .

Petition richtet sich an: Petitionsausschuss des Europäischen Parlaments

Składająca petycję wyjaśnia, że w lipcu 2019 r. wykupiła wycieczkę i loty do Nowego Jorku oraz zakwaterowanie dla 12 osób. Z uwagi na nadzwyczajne okoliczności w związku z pandemią koronawirusa grupa nie może polecieć do Nowego Jorku 9 kwietnia. Przewoźnik lotniczy, Iberia oferuje składającej petycję możliwość wymiany zakupionej wycieczki wraz z lotami i zakwaterowaniem na voucher ważny do 31 grudnia 2020 r. Składająca petycję otwarcie oskarża linie lotnicze o oferowanie vouchera na wybraną przez linie datę i korzystanie z próżni prawnej, składająca petycję uważa, że stawki znacząco wzrosły, a zatem mimo wykorzystania vouchera cała grupa będzie zmuszona dopłacić, by odbyć tę samą podróż i to w terminie, na który zgodzą się linie lotnicze. Składająca petycję wyraża przekonanie, że naruszono jej prawa konsumenta. Zdaniem składającej petycję niektóre linie lotnicze wykorzystują brak pewności prawa, by lekceważyć prośby konsumentów i co najwyżej oferować vouchery, przy czym nie istnieją żadne europejskie przepisy, co działa na szkodę użytkowników i konsumentów. Składająca petycję prosi Parlament Europejski o interwencję, by uregulować tę sytuację, która potęguje niepewność związaną z obawami o zdrowie najbliższych i sugeruje, by linie lotnicze dały jej bezterminowy voucher.

Lien vers la pétition

Image avec code QR

Fiche détachable avec code QR

télécharger (PDF)

détails de la pétition

Petition gestartet: 16/05/2020
Petition endet: 15/05/2021
Région: Union européenne
Catégorie: Transport

Pas encore un argument PRO.

Pas encore un argument CONTRA.

Contribuer à renforcer la participation citoyenne. Nous souhaitons faire entendre vos préoccupations tout en restant indépendants.

Promouvoir maintenant