W sprawie pilnej potrzeby przeglądu rozporządzenia Rady (UE) nr 1215/2012 w sprawie jurysdykcji i uznawania orzeczeń sądowych oraz ich wykonywania w sprawach cywilnych i handlowych

Petitioner
2 supporters 2 in European Union

Collection finished

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję jest zdania, że rozporządzenie (UE) nr 1215/2012 zawiera lukę prawną, jeśli chodzi o przepisy o ustalaniu właściwości sądu, i że stoi to w sprzeczności z zazwyczaj wysokimi standardami ochrony konsumentów w UE. Składający petycję uważa, że decyzja o właściwości miejscowej sądu powinna zostać podjęta z uwzględnieniem korzyści dla konsumenta, a nie dla przedsiębiorcy. Według składającego petycję nie zawsze tak jest zgodnie z obowiązującymi ramami prawnymi. Składający petycję odnosi się do decyzji niemieckiego Sądu Najwyższego z 2017 r., która jego zdaniem interpretuje przepisy tego rozporządzenia w sposób bardziej przyjazny dla konsumenta. Jego zdaniem przepisy te powinny być stosowane jednakowo w całej Unii. Składający petycję tłumaczy, że podstawą dla jego poglądów jest jego niedawny spór z austriacką firmą prawniczą, która to zapewniła sobie właściwość miejscową sądu austriackiego w rozstrzygnięciu sprawy o nieuiszczenie opłat prawnych, pomimo faktu, że składający petycję przez cały okres świadczenia usług przebywał w Niemczech.

Link to the petition

Image with QR code