Handelspolitik

W sprawie ograniczenia plastikowych opakowań owoców i warzyw

Michelle Wiesner
  1. Launched 20/05/2020
  2. Time remaining 9 months

Składająca petycję zwraca uwagę, że owoce i warzywa są coraz częściej sprzedawane w opakowaniach z tworzyw sztucznych. Jej zdaniem opakowania z tworzyw sztucznych stanowią zagrożenie dla środowiska i mają poważne konsekwencje dla zdrowia ludzi. Uważa, że zmieniona dyrektywa 94/62EC i dyrektywa 2019/904 w niewystarczającym stopniu rozwiązują ten problem. Składająca petycję wzywa Parlament Europejski, aby zwrócił się do Komisji o dokonanie przeglądu dyrektywy 94/62/WE, żeby ograniczyć produkcję i zużycie opakowań z tworzyw sztucznych do pakownia owoców i warzyw w UE, oraz podkreśla, że sprzedaż paczkowanych owoców i warzyw w plastikowych opakowaniach rośnie.

Thank you for your support, Michelle Wiesner