W sprawie niezgodności hiszpańskich przepisów dotyczących pełnomocników procesowych (Procuradores de los Tribunales) z dyrektywą 2006/123/WE dotyczącą usług na rynku wewnętrznym

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję zwraca uwagę, że jako adwokat w Hiszpanii może wykonywać swój zawód we wszystkich państwach członkowskich UE, a wszyscy unijni adwokaci mogą wykonywać swój zawód w Hiszpanii. Działalność zawodowa polegająca na reprezentowaniu stron w postępowaniach jest jednak z reguły zarezerwowana wyłącznie dla pełnomocników (Procuradores de los Tribunales), a zatem osoby będące adwokatami w innym państwie członkowskim UE nie mogą wykonywać tego zawodu w Hiszpanii. Składający petycję skarży się, że nie może z kolei wykonywać zawodu adwokata w UE, jeżeli działa jako pełnomocnik w Hiszpanii. Parlament hiszpański przyjął w październiku 2009 r. (miesiąc przed transpozycją dyrektywy 2006/123/WE dotyczącej usług na rynku wewnętrznym) ustawę, w której uznano, że nie można jednocześnie wykonywać zawodu adwokata i pełnomocnika, co jest sprzeczne z tą dyrektywą.

Link to the petition

Image with QR code