Handelspolitik

W sprawie naruszenia prawa do skutecznego środka prawnego w przypadku naruszenia prawa UE przez państwa członkowskie

Christoph Klein
  1. Launched November 2019

Składający petycję twierdzi, że jeżeli państwa członkowskie naruszają prawo wtórne i proceduralne wynikające z wiążących przepisów UE, osoby, których dotyczą te naruszenia, nie mają obecnie prawa podmiotowego do podjęcia działań na mocy traktatów. Brak takiego rozwiązania ostatecznie uniemożliwia im dostęp do wymiaru sprawiedliwości, co stanowi naruszenie art. 47 Karty praw podstawowych Unii Europejskiej (prawo do skutecznego środka prawnego i dostępu do bezstronnego sądu). Składający petycję proponuje rozwiązania w celu zaradzenia tej postrzeganej luce.

Thank you for your support, Christoph Klein