Environment

W sprawie budowy linii dużych prędkości między Marcheną a Osuną w prowincji Sewilla (Hiszpania)

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

2 supporters 2 in European Union

Collection finished

1. Launched 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję twierdzi, że 15 czerwca 2018 r. rząd autonomicznego regionu Andaluzja przyjął ocenę oddziaływania na środowisko ex post w związku z budową linii dużych prędkości na odcinku między Marcheną a Osuną. Przy pomocy tej oceny rząd usiłuje obejść wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 24 listopada 2016 r. (C-461/14), wprowadzając modyfikacje do pierwotnego oświadczenia dotyczącego oddziaływania na środowisko z dnia 24 listopada 2006 r. Składający petycję zwraca uwagę, że w swoim wyroku Trybunał Sprawiedliwości orzekł, że ponieważ Hiszpania nie przyjęła niezbędnych środków ochrony dzikiego ptactwa, zaistniało ryzyko pogorszenia warunków w siedliskach przyrodniczych oraz w siedliskach gatunków w specjalnej strefie chronionej Campiñas de Sevilla. Składający petycję twierdzi, że ocenę oddziaływania na środowisko przyjęto po rozpoczęciu dużej części robót i po rzeczywistym wystąpieniu oddziaływania. Składający petycję uważa, że jest to nieuczciwe postępowanie i wzywa Parlament Europejski do zwrócenia się do Komisji o zdystansowanie się wobec tej podejrzanej strategii oraz o zażądanie od Hiszpanii odstąpienia od zamiaru realizacji projektu, który Trybunał Sprawiedliwości uznał za nielegalny.

Link to the petition

Image with QR code